Artikler

Assertiv kommunikation er mere end at sætte grænser

Folk forklarer ofte assertiv kommunikation med at sætte grænser, men faktisk betyder ”assertion” meget mere end det. Assertion handler nemlig ikke kun om at sige nej til andre, men også om at leve et liv med integritet og respekt for sig selv. Det gør man bl.a. ved at træffe valg, der er i overensstemmelse med ens værdier, mål og drømme. Det kan fx være beslutningen om at tage et bestemt arbejde, selvom det ikke falder i ens forældres smag. Eller det kan være at leve på en anden måde, end de fleste andre, selvom andre måske opfatter én som en underlig outsider.

Assertion handler om at tage sine egne behov seriøst og forsøge at imødekomme dem. Mange filosoffer har igennem tidens løb ment, at de fleste mennesker lever en søvngængertilværelse, hvor de tankeløst følger samfundets normer og idealer – uden at tænke på, hvad der er godt for dem selv, og hvad de selv ønsker at opnå i tilværelsen (hvad der giver mening i deres liv). Assertion kan her ses som en form for eksistentiel frigørelse – et valg af sig selv. Et skridt ud af flokken og flokmentalitet. Her er der dog ikke tale om egoistisk individualisme, men derimod om at træffe et selvstændigt og oplyst valg om, hvad der er bedst for én selv.

Livets helt store eventyrer begynder, når man vælger sig selv og sine egne behov – i stedet for at trampe ned af samme sti som alle andre uden at spørge sig selv hvorfor. Når man først begynder at praktisere assertivt kommunikation, kan det vende op og ned på ens tilværelse. Det er fordi, at man begynder at sige, hvad man tænker og føler – og handle derefter. Med andre ord, kan assertiv kommunikation medføre store forandringer i ens liv, når man først begynder at leve med større integritet, selvrespekt og autenticitet.  

Similar Posts